Saturday, November 4, 2023

AVALIK PÖÖRDUMINE MALEORGANISATSIOONIDE POOLE SEOSES GAZA SEKTORI POMMITAMISEGA

Venemaa sõjaline invasioon Ukrainasse algas 24. veebruaril 2022. a. ja see sõda kestab veel ka täna.

Vaid mõned päevad pärast Ukraina sõja algust algatas Rahvusvaheline Maleföderatsioon (FIDE) protsessi Venemaa ja Valgevene, kes Venemaad selles sõjas abistas, maleliseks blokeerimiseks. 

Mõne kuu pärast võetigi vastu otsus, mille kohaselt Venemaa ja Valgevene malevõistkonnad ei saa FIDE rahvusvahelistel turniiridel osaleda, individuaalsed maletajad aga ei tohi mängida Venemaa või Valgevene lipu all.

Peatselt ühinesid selle kampaaniaga ka maleplatvormid internetis. 

Lõpuks ühines selle blokaadiga ka Rahvusvaheline Kirimale Föderatsioon (ICCF).

Samuti kehtestas FIDE ajutise rahvusvahelistel turniiridel osalemise keelu rahvusvahelisele malesuurmeister Sergei Karjakinile. Seetõttu jäi Karjakin, kes on üks maailma tugevamaid maletajaid, välja male maailmameistri pretendentide turniirilt.

Karjakini süüks peeti seda, et ta avalikult “õigustas” Venemaa sõjalist agressiooni Ukraina vastu. Seda Karjakin tõepoolest ka tegi, viidates Ukraina poolt süstemaatiliselt korda saadetud kuritegudele vene rahvusest inimeste vastu. 

Karjakin oli arvamusel, et Ukrainas toimuva genotsiidi peatamise nimel on Venemaa õigustatud alustama sõda.

Ent Ukrainas aastal 2014 alanud kodusõjas oli aastaks 2022 hukkunud paarkümmend tuhat tsiviili. Aastal 2022 alanud Venemaa sissetungi tagajärjel oli novembriks 2023 aga hukkunud juba sadu tuhandeid Ukraina sõdureid ja samuti sadu tuhandeid Venemaa sõdureid.

Rahvusvaheliste maleorganisatsioonide sanktsioneerival tegevusel seoses Ukraina sõjaga on aga olnud rida puudusi.

Venemaa ja Valgevene maleliseks blokeerimiseks puudusid nendel organisatsioonidel vastavad reeglid. Keelud kehtestati, uusi reegleid käigu pealt ad hoc kehtestades. Neid reegleid rakendati tagasivaatavalt. Ka on nende piirangute puhul tegemist kollektiivse karistusega, mis on kaasajal rahvusvahelise õigusega keelatud. Samuti rikkusid vastavad otsused spordi ja malespordi tunnustatud moraalseid põhimõtteid. Tegemist oli spordi politiseerimisega. 

Üheks peamiseks puuduseks oli aga see, et Venemaa ja Valgevene karistamine oli diskrimineeriv, selektiivne. 

Nii näiteks pole tõkkeid seatud maletajatele teistest sellistest riikidest, mis on alustanud õigustamata sõda, okupeerinud või annekteerinud võõraid alasid, sooritanud sõjakuritegusid vms. 

Näiteks pole rahvusvahelised maleorganisatsioonid mingeid tõkkeid seadnud USA maletajaile hoolimata sellest, et USA alustas õigustamata sõdasid Afganistani ja Iraagi vastu, okupeeris neid maid palju aastaid ning sooritas seal sõjakuritegusid. Sel hetkel, kui karistati Venemaa ja Valgevene maletajaid, oli USA just äsja oma väed Afganistanist lõpuks välja viinud, ent Iraagis on mõned USA sõjaväebaasid sees veel ka täna.

Käesoleva, 2023. aasta 07. novembril ründas palestiinlaste relvastatud rühmitus Hamas, väljudes Gaza sektorist, ootamatult Iisraeli. Selle rünnaku käigus hukkus üle tuhande Iisraeli sõduri ja tsiviilisiku.

Seejärel kuulutas Iisrael Hamasile sõja ja alustas sõjategevust Gaza sektoris, mis on müüri ja okastraadiga eraldatud ala, kus paarisajal ruutkilomeetril elab üle kahe miljoni inimese. Tegemist on planeedi ühe tihedaimalt asustatud piirkonnaga, mis on sisuliselt muudetud vabaõhuvanglaks.

Selle sõjategevuse käigus kehtestas Iisrael Gaza sektorile absoluutse blokaadi, mitte andes sellesse piirkonda vett ja elektrit. Ka toiduaineid ja ravimeid ei saanud sinna saata. Lõpuks lisandus ka internetiühenduse blokeerimine. Inimesi pole sisse ja välja lastud, väljaarvatud üksikud erandid.

Iisrael asus müüriga piiratud alal võimsate lennukipommide ja rakettidega hävitama elumajasid, tabades ja/või kahjustades ka haiglaid ning põgenike varjupaiku. 

Kuu aega hiljem, tänaseks päevaks, on Gaza sektoris hukkunud 9000 tsiviilisikut, kellest üle poole on naised ja lapsed. Üle 10 000 inimese on veel rusude all lõksus.

Rahvusvahelised organisatsioonid kinnitavad, et Iisrael on Gaza sektoris 2023. a. suutnud ühe kuuga tappa rohkem lapsi kui hukkus planeedi kõikides sõjakolletes kokku terve 2022. aasta jooksul. Seejuures on Iisraeli pommide all hukkunud kuu ajaga märgatavalt rohkem lapsi kui Ukraina sõjas kahe aasta jooksul kokku. Vt. n.:

“GAZA: 3,195 CHILDREN KILLED IN THREE WEEKS SURPASSES ANNUAL NUMBER OF CHILDREN KILLED IN CONFLICT ZONES SINCE 2019” 
Save the Children, 29 October 2023 

Sarnased näitajad on ka statistikal hukkunud tsiviilide kohta.

ÜRO on esitanud kahtlustuse, et Iisraeli tegevus Gaza sektoris on sõjakuritegu. 

Kolumbia president nimetas seda aga otsesõnu genotsiidiks.

Kui nüüd malemängu juurde tagasi pöörduda, siis rahvusvahelised maleorganisatsioonid nagu FIDE ja ICCF, samuti suured maleplatvormid, pole Iisraeli tegevusega seoses mitte midagi ette võtnud.

Seetõttu teen kõikidele maleorganisatsioonidele üleskutse kas viivitamatult tühistada Venemaale ja Valgevenele seatud piirangud või rakendada samu piiranguid ka Iisraelile, kelle ebaproportsionaalse ja valimatu sõjalise tegevuse tõttu hukkub iga päev katastroofiline arv tsiviilisikuid Gaza sektoris.

Kui on lubatud tõkestada Venemaa sportlasi eesmärgiga, et Venemaa lõpetaks oma sõjalise kallaletungi Ukrainale, siis peab olema lubatud tõkestada ka Iisraeli sportlasi eesmärgiga, et Iisrael lõpetaks oma sõjakuritegude sooritamise ning et süüdlased saaks karistatud.

Kuna pole ilmselt lootustki, et poliitiliselt kallutatud rahvusvahelised maleorganisatsioonid Iisraelile sellised piirangud kehtestaksid, siis teen ettepaneku kõigile individuaalsetele maletajatele - ettepaneku, mida mina ise järgima hakkan:

  • Keelduge malet mängimast ükskõik kellega, kes maletab Iisraeli lipu all.
  • Keelduge malet mängimast ükskõik kellega, kes on Iisraeli kodanik ja kes ei mõista avalikult, selgelt ja valjuhäälselt hukka Iisraeli sõjakuriteod Gaza sektoris.
  • Keelduge malet mängimast ükskõik kellega, kes avalikult toetab või õigustab Iisraeli sõjakuritegusid Gaza sektoris.

Need piirangud kehtiksid seni, kuni Iisrael on Gaza sektori blokaadi ja sealsete elanike pommitamise lõpetanud ning Iisraeli peaminister Netanyahu ja tema käsilased on sõjakuritegude eest kohtus süüdi mõistetud.

Loomulikult saavad sarnaseid piiranguid kehtestada ka kohalikud maleklubid, kohalikud maleturniiride organiseerijad jne.

Ent mitteindividuaalsel, organisatsioonilisel, ametlikul tasandil tuleks hoiduda kolmandast punktist ülal, mis nõuab Iisraeli tegevuse avalikku hukkamõistu. Nimelt on Iisraeli politsei ähvardanud karmi käega karistada kõiki neid, kes kritiseerivad Iisraeli praegust sõjalist tegevust Gaza sektoris. Pole mõistlik ametlikult nõuda sportlaselt, et ta teeks sellise avalduse, mille tagajärjel ta oma kodumaal võimude käest karistada saaks.

Mis puutub rühmitusse Hamas, siis Euroopa Liit juba kuulutas Hamasi terroriorganisatsiooniks, mistõttu puudub vajadus selliseid spordialaseid sanktsioone sellele rühmitusele rakendada. Pealegi niikuinii ei kohtuta kusagil maletajaga, kes mängiks Hamasi lipu all.

Mis puutub juutidesse, siis kollektiivkaristust nendele rakendada ei tohi. Mitte kedagi pole lubatud süüdistada või diskrimineerida tema rahvuse alusel.



3. novembril, Tallinnas

Jüri Eintalu, maletaja ja filosoof

2 comments:

  1. Järgmine lõik lisatud pärast Avaliku Pöördumise esimese versiooni avalikustamist:

    "Ent mitteindividuaalsel, organisatsioonilisel, ametlikul tasandil tuleks hoiduda kolmandast punktist ülal, mis nõuab Iisraeli tegevuse avalikku hukkamõistu. Nimelt on Iisraeli politsei ähvardanud karmi käega karistada kõiki neid, kes kritiseerivad Iisraeli praegust sõjalist tegevust Gaza sektoris. Pole mõistlik ametlikult nõuda sportlaselt, et ta teeks sellise avalduse, mille tagajärjel ta oma kodumaal võimude käest karistada saaks."

    ReplyDelete
  2. AVALIKUST PÖÖRDUMISEST MALEORGANISATSIOONIDE POOLE

    https://medium.com/philosophical-drops/avalikust-pöördumisest-maleorganisatsioonide-poole-73297c29d057

    ReplyDelete