Monday, March 21, 2022

SERGEI KARJAKIN SAI FIDE-lt POOLEAASTASE VÕISTLUSKEELU

Rahvusvahelise maleföderatsiooni FIDE eetikakomisjon otsustas anda Venemaa maletajale Sergei Karjakinile pooleaastase võistluskeelu. 

21 March 2022  

Karjakin olevat kahjustanud malemängu reputatsiooni. — Seda ma tahaksin küll teada, mis asi on malemängu reputatsioon ja kuidas seda kahjustada saab?

Karjakin olevat malemängu mainet kahjustanud oma avalike sõnavõttudega Ukraina sõja teemal ja seda maletajate ringkondades. 

Karjakinist on teada, et ta toetab Putinit ja küllap ta siis on ka Venemaa invasiooni suhtes õigustaval seisukohal. 

Kahjuks ei esita FIDE oma teates mitte mingisuguseid linke, teisi tõendeid ega ka Karjakini tsitaate illustreerimaks, mida ja kuidas Karjakin on pahasti teinud. Ka ei esita FIDE avalikku analüüsi Karjakini sellistele avaldustele. 

FIDE argument, et enamus maletajaid on Karjakini avaldused vastu võtnud negatiivselt ei ole samuti veenev, sest enamus võib moraaliküsimustes eksida. Pealegi on küsimuseks see, milliste avalduste hulgast see enamus on arvutatud? Vaevalt, et FIDE eetikakomisjon on uurinud kõiki arvamusi Karjakini kohta, mis on ilmunud näiteks vene keeles või hiina keeles. Arvestada tuleb ka seda, et positiivsed arvamusavaldused Karjakini seisukohtade aadressil võivad olla läänes blokeeritud — blokeeritud nii maleplatvormide foorumites kui ka seetõttu, et läänes on blokeeritud Venemaa allikad. 

Eriti murelikuks teeb aga küsimus, kas FIDE on oma põhimõtteid järjekindlalt rakendanud või on tegemist nende valikulise, selektiivse rakendamisega. 

Nimelt pole mulle teada, et FIDE oleks kunagi andnud võistluskeelu neile maletajaile, kes on USA sõda Afganistanis või Iraagis mingil moel õigustanud. 

Kui minu muljed tõele vastavad, kas pole siis nii, et FIDE on oma valikulise, kallutatud spordi politiseerimisega malemängu mainet kahjustanud ja FIDE-le tuleks anda pooleaastane tegutsemiskeeld? 

Ma ei ole veel lugenud FIDE avaldust Ukraina sõja teemal. Kas FIDE on aga teinud avaldused ka Afganistani, Iraagi, Süüria, Liibüa ja Jeemeni sõdade teemal? 

Lugenud olen maleplatvormi LiChess avaldust Ukraina sõja teemal. Sellest kirjutasin siin ka ühe postituse. Nimelt on LiChess suisa eksplitsiitselt teatanud, et Ukraina sõda on "pretsedenditu" — mis on absoluutne vale. Näiteks on Ukraina sõjas, mis on nüüdseks juba ligi kuu aega kestnud, hukkunud praeguseks võib-olla maksimaalselt 50 000 sõdurit ja võib-olla 100 000 tsiviili; Iraagi sõjas ja okupatsioonis, mis on nüüdseks kestnud juba 19 aastat, on aga hukkunud miljoneid inimesi, mõnede hinnangul 10 miljonit. 

Seega on LiChess oma kallutatud avaldusega kahjustanud malemängu mainet ja selle platvormi tegevus tuleks pooleks aastaks peatada. 

Mina minimeerisin oma tegevuse LiChessis igaveseks. Ma vaatan sealt ainult partiisid ja avanguid nüüd ja avaldan võib-olla mõnikord mõne male politiseerimist kritiseeriva blogipostituse. 

Ma rõhutan siin, et minu käesolev postitus ja eelnevad sarnased postitused ja sõnavõtud ei ÕIGUSTA Ukraina sõda. Otse vastupidi: ma olen raudselt sõdade vastu. Küll aga kritiseerin ma halastamatult neid, kes teesklevad, et nad võitlevad sõja vastu või sõja õigustamise vastu, tegelikult aga kaitsevad AINULT Ukrainat või teevad ja räägivad ükskõik mida, kui aga saaks kritiseerida Venemaad (kui sõdib USA, siis nad vaikivad). 

2 comments:

  1. Huvitav on märkida, et ainus FIDE eetikakoodeksi punkt, mis Karjakini karistamiseks üldse võimalik oli, on kõige udusem ja teatab, et malemängu või FIDE reputatsiooni ei tohi kahjustada:
    2.2.10
    In addition, disciplinary action in accordance with this Code of Ethics will be taken in cases of occurrences which cause the game of chess, FIDE or its federations to appear in an unjustifiable unfavorable light and in this way damage its reputation.
    Huvitav oleks küll teada, kuidas Karjakini, kes on venelane ja Venemaa kodanik, venemeelsed vaated saavad kahjustada malemängu või FIDE reputatsiooni. FIDE ise pole oma avalduses Karjakini vastavaid ütlusi tsiteerinud ega analüüsinud.
    Aprillinali on aga see, et Karjakinit karistati koodeksi alusel, mis kehtib viimast kuud ja mis kaotab oma kehtivuse 1. aprillil 2022.

    https://handbook.fide.com/chapter/FIDECodeOfEthics1996

    ReplyDelete
  2. Very interesting. Karjakin has a Telegram channel "Шахматный Патриотизм" [= "Chess Patriotism"]. The name of that channel is evidence that not only FIDE but also Karjakin is politicizing chess.

    https://t.me/karjakinchess

    ReplyDelete