Tuesday, March 22, 2022

RAHVUSVAHELINE MALEFÖDERATIOON FIDE ON SURNUD

FIDE alustas oma tegevust pärast teist maailmasõda ja korraldas kõigi aegade korrumpeerunuima male maailmameistrivõistluse "Haag-Moskva 1948", millel maailmameistriks tuli nõukogude maletaja Botvinnik, kes mängis üle mõistuse edukalt just okupeeritud Eesti esindaja Kerese vastu.

Nüüdseks on FIDE aga üle igasuguse mõistlikkuse piiri läinud.

02. märtsil 2022 on FIDE Nõukogu teinud avalduse Ukraina sõja teemal:

  • FIDE teatab, et FIDE võistlustel ei tohi kasutada Venemaa ega Valgevene lippe.
  • FIDE katkestab kõik sponsorluslepingud Venemaa või Valgevene riigiga või riigi poolt kontrollitud ettevõtetega.
  • FIDE võtab arutusele suurmeister Sergei Karjakini "õigustamatut sõda kaitsvate" avalduste küsimuse FIDE eetikakomisjonis. — Selles komisjonis otsustati äsja, et Karjakin ei saa 6 kuud mängida FIDE võistlustel, mistõttu ta ei saa mängida ka maailmameistri tiitlipretendentide turniiril, kus tal oli õigus mängida.
  • FIDE ei korralda Venemaal ja Valgevenes ühtki malevõistlust ega -üritust. (See koht FIDE avalduses on eriti absurdne, sest siin viidatakse maletajate turvalisusele, ent sõda käib hoopis Ukrainas ja hoopis Ukrainas on praegu turvalisusega tõsiseid probleeme.)

Probleemiks on FIDE poolt esitatud põhjendused.

FIDE avalduse tekstist võime kõigepealt lugeda INIMÕIGUSTEST ("human rights").

— Millisel alusel otsustab maleföderatsioon FIDE, et Venemaa invasiooni puhul Ukrainasse on inimõigusi rikkunud just Venemaa ja Valgevene?

Sõja alustamine pole inimõiguste rikkumine. Kui silmas peetakse aga inimõiguste rikkumisi sõja ajal, siis millisel alusel otsustab maleorganisatsioon, et selles sõjas rikuvad inimõigusi venelased ja mitte ukrainlased? Mis alusel otsustavad maleorganisaatorid, et sõjakuritegusid selles sõjas sooritab üks pool ja mitte teine pool?

Edasi, millisel alusel eeldab maleorganisatsioon FIDE, et inimõiguseid ei rikutud Ukrainas juba enne sõda? Kes andis malekohtunikele mandaadi otsustada, et ukrainlased pole Donbassis sooritanud sõjakuritegusid ja genotsiidi, nagu Venemaa seda väidab?

Seejärel teatatakse FIDE avalduses, et FIDE on SÕDADE VASTU ja mõistab hukka sõjalise jõu kasutamise poliitiliste konfliktide lahendamiseks:

"FIDE stands united against wars as well as condemns any use of military means to resolve political conflicts."

— Kui maleorganisatsioon FIDE tõepoolest mõistab hukka sõjalise jõu kasutamise poliitiliste konfliktide lahendamiseks, siis pidanuks FIDE hukka mõistma ka Ukraina poolsed Minski rahu rikkumised Donbassis. OSCE Ukraina missiooni raportite põhjal ägenes 2022 alul olukord Donbassi separatistide eraldusjoonel, miinipildujaist tulistati isegi tuhat korda päevas, kusjuures enamus tabamusi olid separatistide aladel.

Kui FIDE tõepoolest on sõdade vastu, siis miks ei ole FIDE teinud analoogilisi avaldusi näiteks Afganistani ja Iraagi sõdade vastu? Iraagi sõda on kestnud juba 19 aastat ja USA ei ole veel ikka Iraagi okupeerimist täielikult lõpetanud, selles sõjas on hukkunud miljoneid inimesi; sellal kui Ukraina sõda on kestnud alles kuu aega ja hukkunute arv on nähtavasti praegu alla 100 000.

Seoses Karjakini küsimusega kasutab FIDE ka argumenti ÕIGUSTAMATA SÕJAST ("unjustified military action"):

"FIDE Council condemns any public statement from any member of the chess community which supports unjustified military action..."

— Millisel alusel otsustavad malekohtunikud, milline sõda on õigustatud ja milline mitte?

Ka minul on selline arvamus, et Venemaa täiemahuline sõda Ukraina vastu pole moraalselt või juriidiliselt õigustatud.

Näiteks oletagem, et Venemaa süüdistus, et Ukraina teostas Donbassis genotsiidi, on põhjendatud. Ent tundub olevat raske põhjendada otsust, et Donbassi tsiviilelanike kaitseks tuli rünnata Kiievit, mis on Donbassist kaugel; esmapilgul tunduks loomulikum, kui Venemaa oleks viinud oma väed sisse ainult Donbassi separatistlikesse piirkondadesse sellel eesmärgil.

Lõik ülal on ainult kild võimalikest arutlustest sellel teemal, kas Venemaa sõda Ukrainas on õigustatud või mitte. Juba see üks kild näitab, et küsimus on keeruline. Erinevatel pooltel on siin erinevad arusaamad faktidest ja põhjus-tagajärg seostest. Ilmneda võivad uued asjaolud, mida me veel ei tea. Samuti on arutluses osalemiseks vaja tunda Genfi konventsiooni ja teisi rahvusvahelise õiguse paragrahve. Lõpuks on Venemaal ettekäändeid rohkemgi, näiteks vajadus ennast NATO pealetungimise eest kaitsta. Milline õige kohtuotsus ka poleks, on ilmne, et seda otsust ei saa kompetentselt teha malekohtunikud!

Kindel on praeguseks aga see, et Venemaal on vähemalt oma süüd pehmendavaid asjaolusid — sellal kui USA-l polnud Iraaki ja Afganistani sissetungimisel mitte mingisuguseid isegi süüd pehmendavaid asjaolusid.

Nii teame me praegu, et Iraagis ei olnud keemiarelvi ja jutt nendest masshävitusrelvadest oli väljamõeldis, et õigustada sõja alustamist. Samuti saame me aru, et Iraak ei kujutanud endast USA emamaale Ameerikale mitte mingisugust sõjalist ohtu, sest Ameerika on teisel pool maakera ja Iraagil puudusid kontinentidevahelised raketid, samuti tuumapommid.

FIDE hukkamõist "õigustamata sõja toetamisele" võib väga hästi osutuda ka keeluks esitada fakte, mis tõestavad, et see sõda on tegelikult õigustatud; sellise variandi puhul osutuks see lihtsalt dogmaks, et sõda on õigustamata, dogmaks, milles ei tohi kahelda.

Kui FIDE aga tõepoolest oleks õigustamata sõdade vastu ja selliste sõdade toetamise vastu, siis oleks FIDE pidanud hukka mõistma ka Afganistani sõja ja Iraagi sõja. Ma ei leia FIDE koduleheküljelt ka pika otsimise peale aga märkigi sellest, et FIDE oleks neid teemasid kunagi isegi arutanud.

Kui Afganistani ja Iraagi sõjad algasid, siis enamus inimesi Euroopas ja USA-s toetasid neid sõdasid kas avalikult või vaikimisi. Alles tänu Julian Assange'i ja Wikileaksi tegevusele sai läänemaine publik teada, et lääs sooritas nendes sõdades sõjakuritegusid. FIDE ei ole aga mitte mingilgi moel reageerinud sellele, et mõned maletajad on nende sõdadega avalikult nõus olnud.

Kokkuvõttes pean ma FIDE avaldust ja otsuseid äärmiselt silmakirjalikeks. FIDE esitab küll sõjavastaseid deklaratsioone, ent tegelikkuses kaitseb ta ainult Ukrainat ja ründab ainult Venemaad. USA poolt alustatud sõdasid ei ole FIDE kritiseerinud ega nendele reageerinud.

Seetõttu ma lihtsalt ei usu seda, et FIDE tegelikuks eesmärgiks on sõdade ärahoidmine, nende hukkamõistmine, inimõiguste kaitsmine, sõjapropaganda ärahoidmine, sõjakuritegude ärahoidmine, vms.

Tegelikkuses on FIDE otsus näide spordi politiseerimisest ning pealegi veel spordi kallutatud politiseerimisest. FIDE on valinud sõjas poole ja muutnud ennast relvaks ühe poole käes teise poole vastu.

Seetõttu ma FIDE turniiridel enam ei osale ja sellist organisatsiooni nagu FIDE enam ei tunnista.

Ma kaalun samuti, kas katkestada ka oma kirimaleturniirid ICCF-s, mis ametlikult allub FIDE-le. ICCF aga pole nii järske otsuseid kui FIDE veel teinud.

No comments:

Post a Comment