Sunday, June 28, 2015

HAAG-MOSKVA 1948 VIKIPEEDIAS LÕPETATUD - ja ka PDF ning DJVU

1948. aasta male maailmameistrivõistlustele


pühendatud artikkel Vikipeedias on minu poolt nüüd lõpetatud. Selle artikli, mida teised autorid saavad edaspidi muuta või täiendada, Vikipeedia aadress on siin:


Selle artikli minu praegune ja nähtavasti olemuslikult viimane versioon on minu poolt korralikult küljendatud PDF failina siin:


See artikkel räägib sellest, kuidas Paul Keres aastatel 1938 - 1948 male maailmameistriks ei saanud.

Kerese diskrimineerimisele peale teist maailmasõda on pööratud tähelepanu.

Muuhulgas käsitletakse Euwe ja Alehhini tüli ja seda, kuidas Euwe Alehhinile kätte maksis ja kuidas Euwe üheks päevaks maailmameistriks kuulutati, aga Euwe turniiriraamatus 1948 kuulutati Euwe Botvinnikule eelnenud maailmameistriks ning Alehhin pildilt kõrvaldati.

Samuti on käsitletud Botvinniku 1991. a. ilmunud intervjuud (mis kauaks tähelepanu alt välja oli jäänud), milles Botvinnik tunnistas Stalini plaanist, et Keres peab Alehhinile kaotama tahtlikult, et Botvinnikust saaks maailmameister.

Populaarne teooria väidab, et 1948 turniiril kaotas Keres Botvinnikule 4 partiid järjest sunnitult ja tahtlikult, nende viimases kohtumises viimases voorus aga kaotas juba maailmameistriks tulnud Botvinnik Keresele tahtlikult.

Selle teooria analüüs andis üllatavad tulemused. Kolmandale kohale konkureerisid Reshevsky ja Keres. Botvinnik kaotas Keresele veel enne, kui Euwe oli kaotanud Reshevskyle. Seetõttu võiks pigem arvata, et Euwe kaotas Reshevskyle tahtlikult.

Esitatud on viimase vooru mänguteoreetiline analüüs. Kolmandale kohale konkureerinud Keres ja Reshevsky ei mänginud omavahel. Nad mängisid vastastega, kelle koht edetabelis oli juba selgunud. NSVL esindajad mängisid omavahel ja lääne esindajad mängisid omavahel.

Kui eeldada koalitsioone "NSVL" ja "LÄÄS", saame tulemuse, et strateegiad "Botvinnik kaotab" ja "Euwe kaotab" on domineerivad strateegiad ning strateegiatepaar "Botvinnik ja Euwe mõlemad kaotavad" on Nashi tasakaal.

Seega juhul, kui viimaseks vooruks moodustati riiklikke või ideoloogilisi maletajate koalitsioone, oli vooru lõpptulemus - Botvinnik ja Euwe mõlemad kaotavad - mänguteooria ennustus ja soovitus.

Minu artiklis on esitatud ka tähtsamate sündmuste kronoloogia ning tähtsama kirjanduse ülevaade.


No comments:

Post a Comment